پیچ گوشتی شارژی ابزاری است که باعث سرعت عمل بالای استادکاران و صنعت گران میشود. این دستگاه به دلیل بستن پیچهای زیاد در کارگاهها و مراکز صنعتی بسیار کاربردی است.
سرعتبالای این نوع ابزار از مهمترین مزیت آن نسبت به ابزارهای برقی آن است. بهطورکلی پیچگوشتی شارژی دارای هزینهی بسیار بالاتری از وسایل برقی میباشد و همین امر باعث شده تا نتواند جایگزین دستگاههای برقی شود. اصولاً استادکاران از این نوع دریلها هم شارژی و هم برقی به همراه دارند. زیرا امکان دارد در مکانی دسترسی به برق نباشد بنابراین دریل شارژی میتواند کار را سریعتر پیش ببرد.
مزایای پیچ گوشتی شارژی
ویژگی های منحصربفرد این وسیله آن را به ابزاری پرکاربرد در صنعت تبدیل کرده است.
- شاید بتوان گفت از مزایای بارز این وسیله صرفه جویی در زمان می باشد. این بدان معناست که در بازه زمانی بسیار کوتاه امکان باز و بسته کردن پیچ های زیادی را فراهم می کند. بنابراین سرعت انجام کار را به میزان زیادی بالا می برد.
- این ابزار، قابل حمل بوده و جا به جایی آن آسان می باشد. اندازه این وسیله امکان حمل آسان آن را فراهم می کند.
انواع مدل بر اساس منبع انرژی
منبع برق
نمونه های برقی به طور مستقیم به منبع انرژی برق متصل می شوند. در این نمونه نیازی به تغویض باتری و یا شارژ کردن دستگاه نیست. از این رو برای فعالیت های سنگین ساختمانی مناسب می باشد.
این نمونه در ولتاژهای مختلف قابل دسترسی می باشد و ولتاژ دستگاه بر میزان توان خروجی دستگاه تاثیرگذار است. هرچه میزان ولتاژ بالاتر باشد، قدرت دستگاه بیش تر می شود.
بنابراین می توان با توجه به نوع کاربرد، دستگاهی با ولتاژ مناسب انتخاب و مورد استفاده قرار داد. نکته مهم در استفاده از این دستگاه رعایت جوانب احتیاط و جمع کردن سیم آن به گونه ای که مشکلی ایجاد نکند، می باشد.
شارژی
استفاده از پیچ گوشتی های شارژی نسبت به نمونه برقی بیش تر صورت گرفته و از محبوبیت بالاتری برخوردار می باشد. این نمونه نسبت به مدل برقی مزیت و برتری هایی دارد. برای مثال استفاده از آن ها در مکان هایی که پریز برق وجود ندارد، امکان پذیر می باشد.
قدرت این دستگاه با باتری تامین می شود. هرچه توان باتری بیش تر باشد، قدرت گشتاور بالاتر رفته و در نتیجه باز و بسته کردن پیچ با سرعت و قدرت بیش تری انجام می شود.
آن چه که در انتخاب نمونه شارژی باید مورد توجه قرار گیرد، ظرفیت باتری است. هرچه ظرفیت باتری بیش تر باشد، زمان بیش تری کار کرده و قدرت آن نیز بیش تر می باشد. در میان انواع باتری، نمونه لیتیوم یون می تواند گزینه ای مناسب برای انتخاب باشد.
این مدل از قدرت بالایی برخوردار بوده و وزن آن ها سبک می باشد. هم چنین مدت زمان بیش تری شارژ نگه می دارند. مدت زمانی که پیچ گوشتی های شارژی شارژ خود را حفظ می کنند، به اندازه وسیله و قدرت باتری بستگی دارد.
انواع پیچ گوشتی شارژی بر اساس عملکرد
این ابزار بر اساس عملکرد به دو نوع مختلف تقسیم بندی می شود:
پیچ گوشتی شارژی الکتریکی
این مدل اندازه کوچکی دارد و از آن برای کارهای سبک استفاده می شود. اندازه کوچک این دستگاه حمل و جاسازی آن را آسان می کند.
پیچ گوشتی شارژی ضربه ای
این مدل برای فعالیت های سنگین و طولانی مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد این مدل به گونه ای است که نیروی اضافی شبیه به مته چکشی اعمال می کند. این امر سبب می شود پیچ ها با سرعت به داخل متریال هایی که سختی دارند فرو رود.
اجزای تشکیل دهنده پیچ گوشتی شارژی
موتور
موتورهایی که در ساخت پیچ گوشتی شارژی مورد استفاده قرار می گیرند، موتورهای DC می باشند. به طور کلی موتورهایی که در ابزار شارژی کاربرد دارند، به دو نوع ذغالی و بدون ذغال یا براشلس تقسیم بندی می شوند.
موتورهای بدون ذغال یا همان براشلس از قابلیت های بیش تری نسبت به انواع ذغالی برخوردار هستند. در محصولی که از این موتور استفاده شده باشد، قدرت و گشتاور بیش تر بوده و استهلاک پایین تر می باشد. پیچ گوشتی های شارژی با موتور براشلس از قیمت بالاتری نسبت به انواع دیگر برخوردار می باشد
تورکمتر یا گشتاورسنج:
در پیچگوشتی (پیچ بند) شارژی، مکانیزمی به نام تورک متر وجود دارد. با انتخاب نمودن عدد مناسب تورک متر باعث میشود تا دستگاه برای بستن پیچ از اندازهای که ما مشخص کردهایم بیشتر به پیچ نیرو وارد نکند و از هرز نمودن پیچ یا بریدن آن جلوگیری کند. تورکمتر برای بستن پیچ در مواد نرم و چوب مفید میباشد.
گشتاور:
گشتاور در دریل شارژی به معنای چرخاندن محور یا شفت دستگاه است. در ولتاژ یکسان باطری، دستگاههای بهتر گشتاور بیشتری تولید میکنند که با واحد نیوتون بر متر بیان میشود.
بهعنوانمثال برای بستن پیچ مقدار مشخصی نیرو لازم است که به آن گشتاور میگویند. اگر پیچی در محل خود بسیار محکم بسته شود نیاز به نیروی بیشتری است که دستگاه قویتر که قابلیت تأمین گشتاور بیشتری برای بستن است میباشد. بنابراین هنگامیکه دستگاهی با گشتاور بیشتر خریداری مینماییم به این معنا است که میتوانیم پیچهای محکمتری را باز و بسته کنیم، همچنین چنین دستگاهی در سوراخکاری قویتر عمل میکند.
لامپ LED:
در برخی مدلها لامپهای LED وجود دارد که باوجود مصرف کم باعث میشود تا در شب و یا در قسمتهایی که نور کافی وجود ندارد پیچ را باز و بسته نمود.
کلید دو یا سه حالته:
در پیچگوشتی شارژی برحسب امکانات و کیفیت ساخت کلیدی وجود دارد که امکان انتخاب حالت دریل یا پیچگوشتی و در دیگر مدلها حالت چکش را میدهد. دریل جهت سوراخکاری در چوب و فلز و پیچگوشتی جهت باز و بسته کردن پیچ و چکش نیز جهت سوراخکاری در بتون استفاده میشود.
باطری:
دو نوع باطری برای پیچ بند در بازار موجود میباشد: نیکل-کادمیوم و یون لیتیوم.
نیکل کادمیوم از جهت قیمت ارزانتر و دارای حجم بیشتر و اندازهی بزرگتری میباشد و شارژ کمتری را نگهداری میکند و اگر به مدت طولانی از آن استفاده نشود شارژ آن کمتر میشود.
یون لیتیوم دارای حجم کمتر، قیمت ارزانتر و مدت نگهداری شارژ بیشتر است و در صورت استفاده نکردن از باطری به مدت طولانی دیرتر شارژ خالی میشود. بهطوری کلی باید گفت که هر چه ولتاژ باطری بیشتر باشد، حجم گشتاور و قیمت دستگاه نیز بالاتر میرود و دستگاه میتواند در کارهای سنگینتر نیز استفاده شود.
سهنظام:
سهنظامها معمولاً در پیچگوشتی شارژی از نوع خودکار بوده و در دو نوع پلاستیکی و فلزی ساخته میشود. در نوع فلزی به وزن و قیمت دستگاه اضافه میشود اما دارای استحکام و مقاومت بیشتری میباشد.
دیمر یا کنترل سرعت:
دیمر در دو نوع الکترونیکی و مکانیکی وجود دارد که جهت کموزیاد شدن سرعت چرخش به کار میرود. هر چه ماشه بیشتر فشرده شود سرعت چرخش بالاتر میرود تا به حداکثر برسد و برعکس.
از دیمر جهت کنترل سرعت و باز و بسته کردن پیچ استفاده میشود و در سرعتپایین تر باز و بسته کردن پیچ با کنترل بیشتری صورت میگیرد. همچنین از رد کردن پیچ و خوردگی سر پیچگوشتی ، گل پیچ و زیان مالی جلوگیری میکند.
چراغ نمایشگر شارژ:
در برخی از مدلهای دستگاه پیچ بند، چراغی جهت نشان دادن شارژ باقیمانده وجود دارد که کمک بسیار زیادی به کاربر میکند.
گیربکس
در دریل های شارژی برای تنظیم نسبت سرعت به گشتاور از گیربکس استفاده می شود. قرار دادن کلید گیربکس بر روی دور یک، سرعت چرخش سه نظام را کم تر کرده و گشتاور افزایش پیدا می کند.
این حالت برای بستن پیچ هایی که سایز بالایی دارند، مناسب می باشد. قرار دادن کلید گیربکس روی دور دوم سرعت آن را افزایش داده و گشتاور کم تر می شود. این حالت برای سوراخ کاری چوب مناسب می باشد.
سرعت
سرعت دستگاه با توجه به سرعت چرخش مته که بر حسب دور بر دقیقه اندازه گیری می شود، محاسبه می شود. ترکیب سرعت و گشتاور دستگاه مقدار توانایی این ابزار را مشخص می کند.
کلید چپ گرد و راست گرد
بر روی این ابزار کلیدی در جهت تعویض جهت چرخش مته تعبیه شده است. از این کلید برای باز کردن و بستن پیچ استفاده می شود. برای مثال در مواقعی که پیچ داخل صفحه گیر کرده و به سختی بیرون می آید می توان با قرار دادن آن به حالت چپ گرد، پیچ را بیرون کشید.
نکته:
- از حالت دریل جهت باز و بسته نمودن پیچ استفاده نکنید.
- جهت باز و بسته نمودن پیچ از درجههای سفتی مختلف گشتاور مناسب استفاده کنید.
- از کیف حمل دستگاه برای جابجایی استفاده کنید.
- از ریختن مایعاتی همچون روغن، آب درون دستگاه پیچ بند جلوگیری کنید.
- حالت چکش این دستگاه جهت سوراخکاریهای سنگین تولید نشده است و باید از دریلهای مخصوص استفاده کنید.
- از واردکردن ضربه به دستگاه خودداری کنید.
- هر ابزاری را پس از بررسی و تحقیق خریداری کنید.