بتونه حرارتی یکی از انواع بتونه چوب هست که در سال های اخیر طرفدارانی در دوست داران هنر صنعت چوب پیدا کرده است. اگر علاقهمند به هنر صنعت نجاری و چوب باشید احتمالاً ویدئوهای اجرای مواد پر کننده و درزگیر توسط تفنگ حرارتی روی چوب را دیده اید.
با توجه به ذات چوب، در حین اجرای پروژه ها همیشه به خلل و فرج و درزهایی در چوب بر می خوریم که معمولاً مورد پسند ما نیستند و بخشی از توان و زمان را صرف بر طرف کردن آن می کنیم. روال معمول هم ساخت یا خرید بتونه های همرنگی (مل و سیریش) برای پوشاندن این سوراخ ها و آماده شدن برای پرداخت نهایی و پوشش پایانی است. این فرایند معمولاً زمان بر هست و در نهایت هم ممکن است نتیجه مطلوب حاصل نشود.
بتونه حرارتی چیست
بتونه های حرارتی یکی از انواع بتونه های مورد استفاده برای چوب می باشد. همچنین بهترین وسیله برای پوشاندن ترک ها، جای میخ و دیگر آسیب های وارد شده به چوب می باشد. یک روش سریع برای درزگیری برای انواع چوب ها، ام دی اف ها و یا حتی سنگ ها به کار می رود. بیشترین کاربرد بتونه های حرارتی در بتونه کاری ام دی اف ها می باشد.
شرکت “Rangate” چندی پیش محصولی بانام “Knot Filler” را ارائه کرد. محصولی با عملکردی بسیار سریع و ساده. در این روش با استفاده از تفنگ حرارتی میله های نایلونی پلی آمید ذوب شده و درزها را پر می کنند.
مناسب ترین بتونه حرارتی
تا به امروز 14 رنگ مختلف برای بتونه های حرارتی ام دی اف تولید شده است، که برخی از این رنگ ها نسبت به سایر آن ها پر کاربردتر هستند. این رنگ ها عبارتند از سیاه، بلوطی، ماهگونی و گردویی، که در پروژه های کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین رنگ ها کمک می کنند تا درز ها به صورت همرنگ و متناسب با چوب پر شوند.
این رنگ ها نقطه ذوب پایینی دارند و خیلی سریع آماده مصرف می شوند، پس به همین علت باعث سرعت بخشیدن به کار شما می شود.
بتونه های حرارتی سه درجه دمایی دارند که عبارتند از 140، 160 و 210 درجه سانتی گراد لازم است، بدانید میله های بتونه های حرارتی که در دمای 140 درجه ذوب می شوند پس از سرد شدن بسیار منعطف تر می باشند.
بتونه های حرارتی 160 درجه نه به نرمی 140 درجه می باشد و نه به سفتی 210 درجه می باشد و حالتی میانه بین این دو را دارد.
برای درز گیری کف پوش های چوبی از بتونه حرارتی با دمای 210 درجه سانیگراد استفاده می شود، زیرا نقطه ذوب بالایی دارند و پس از سرد شدن بسیار سفت می شود، پس مناسب کار هایی است که نیاز است تحت فشار بیشتری باشند.
مزایای بتونه حرارتی
- سرعت بالای بتونه حرارتی: با استفاده از بتونه های حرارتی ام دی اف در کمترین زمان درزهای چوب ها و ام دی اف ها را می توان پر کرد، بعد از انتخاب رنگ میله ی مناسب را درون تفنگ حرارتی قرار می گیرد و در کم تر از 20 ثانیه خشک می شود و آماده استفاده است، پس در وقت و زمان شما صرفه جویی می شود.
- طیف رنگی متنوع بتونه حرارتی: بتونه های حرارتی ام دی اف دارای 14 رنگ پر کاربردی است و این رنگ ها طرفداران بسیاری دارند و به راحتی میتوان درزهای چوب را همرنگ و متناسب با رنگ چوب پر کرد.
- سهولت استفاده از بتونه حرارتی: در بتونه کاری با تفنگ های حرارتی هیچ گونه ابزار و یا مواد اضافی لازم نیست و برای بتونه کاری تنها میله ی بتونه و تفنگ حرارتی لازم است.
- غیر سمی بودن آن: استفاد از بتونه های حرارتی ام دی اف هیچ گونه گرد و غباری ندارد و به همین دلیل نیازی به استفاده از ماسک و عینک نیست.
- مناسب برای هرکاری: این محصول برای هر پروژه یا سازه ای می تواند مفید باشد. در انواع رنگ ها موجود است. در دو نوع نرم و انعطاف پذیر برای استفاده در قوس ها، زاویه ها و یا نمونه های سخت تر برای استفاده در مکانهایی که نیاز به مقاومت بیشتری دارند تولید شده است. همچنین سازگاری لازم برای استفاده در فضاهای بیرونی و فضای درونی را نیز دارند.
- پرداخت نهایی: با توجه به ترکیبات بتونه حرارتی می توانید بهراحتی و بدون هیچ ریسکی اقدام به برش، سمباده کاری یا رنگ کاری نهایی کنید. در این محصول تغییر رنگ ناشی از جای بتونه در پوشش نهایی دیگر آزار دهنده نخواهد بود.
ابزار بتونه حرارتی ام دی اف
بتونه های حرارتی ام دی اف هم مانند سایر دستگاه ها ابزار های مخصوص خود را دارند.
مهم ترین و اصلی ترین ابزار بتونه های حرارتی تفنگ های حرارتی هستند، که قابلیت تغییر حرارت را داشته باشند و تا میله های 12 سانتی متری را پشتیبانی کنند. در انتها برای برداشتن بتونه های اضافه روی سطح کار و هم چنین بلوک سرد آلومینیومی، به مغار نیز نیاز داریم.
طرز استفاده از بتونه حرارتی ام دی اف
میله پلی آمید که همان رنگ مورد نظر است، را درون دستگاه یا همان تفنگ حرارتی قرار می دهیم، سپس تفنگ حرارتی را روشن می کنیم و به دمای مورد نیاز می رسانیم.
باید قبل از انجام کار به این نکته توجه داشته باشیم که هر رنگ نقطه ذوب و دمای متفاوت دارد پس اگر در انتخاب دما دقت نکنیم، ممکن است در بتونه حباب ایجاد می شود.
پس از انجام این مراحل با تفنگ حرارتی درزها و سوراخ هارا پر می کنیم ولی بهتر است کمی بیشتر از بتونه استفاده کنیم، که پس از نشست در سطح کار چاله ایجاد نشود.
سپس بلوک آلومینیومی خودرا از 10 تا 60 ثانیه روی بتونه فشار می دهیم تا بتونه را خنک کند. میزان نگه داشتن بلوک آلومینیومی بستگی به نفوذ بتونه دارد. هرچه عمق سوراخ و مقدار بتونهای که اجرا کردید زیاد باشد، باید زمان بیشتری به مایع دهید تا محکم شود. در انتهای کار با استفاده از مغار اضافه بتونه را از سطح کار جدا می کنیم.
کار با مغار بسیار ساده و آسان است ولی باید به این نکته توجه داشته باشید که مغار باید تیز باشد. در پایان کار با کشیدن یک دست سنباده نرم می توانید به کار خود جلا دهید.
به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است به اندازه نیاز از میله های رنگی استفاده کنید، که در کار خود صرفه جویی کنید. ولی در صورت اضافه بودن میتوانید میله ها را از تفنگ حرارتی جدا کرده و مجدد از آن استفاده کنید.
به شما توصیه می کنیم اگر قرار است از دو رنگ استفاده کنید، از دو تفنگ حرارتی مجزا نیز استفاده کنید.
نکات ایمنی بتونه حرارتی ام دی اف
- چند دقیقه قبل از استفاده از تفنگ حرارتی آن را روشن کنید.
- قبل از فشار دادن ماشه مطمئن باشید که دستگاه کاملاً گرم شده است
- از استفاده کردن با تفنگ حرارتی در حالت خوابانده و یا در حالت سر بالا بپرهیزید.
- هیچگاه فتیله بتونه را به عقب نکشید. دستگاه ضامن برگشت دارد و این کار موجب شکست ضامن خواهد شد.
- برای تعویض رنگ باید تمامی بتونه موجود در داخل دستگاه را خارج کنید و فتیله بتونه با رنگ جدید را جایگزین نمایید.
- بتونههای دستگاه را در داخل یک کیسه پلاستیک و دور از گرما و سرما و هوازدگی نگه دارید.
- تفنگ حرارتی را بر روی پایه مخصوص خود قرار دهید.
- از تماس دست خود با مواد خروجی از تنفگ حرارتی پرهیز کنید، زیرا بسیار داغ است.
- از لباس مناسب و چسبان در زمان استفاده از دستگاه استفاده کنید.
- مغار بتونه بسیار تیز است، پس از استفاده از آن مغار را از کنار دست خود دور نگه دارید.
- در صورت مشاهده هرگونه ایراد در دستگاه از آن استفاده نکنید.
- پس از اتمام کار با تفنگ حرارتی آنرا خاموش و بگذارید کاملا خنک شود. سپس آن را تمیز کنید.
- بلوک آلومینیومی را همیشه تمیز نگه دارید.
سوالات رایج برای استفاده از بتونه حرارتی
چه تعداد سوراخ را می توان با یک میله بتونه پر کرد؟!
تقریباً می توان ۱۹ سوراخ مکعبی شکل با ابعاد ۱.۲۵ سانتیمتر مکعب را با یک بار استفاده کامل از یک میله بتونه پر کرد. هر میله ۲۹۵ میلیمتر طول دارد و ۱۲ میلیمتر قطر.
آیا امکان پرداخت بتونه و رنگ کاری آن هست؟
بله. می توان پس از خشک شدن بتونه، چوب را برش داد یا با استفاده از سنباده پرداخت نمود. در مورد سنباده بهترین گزینه پیشنهادی این است که ۹۰% عملیات سنباده کاری سطح قبل از استفاده از بتونه حرارتی انجام شود و تنها ۱۰% باقی مانده را پس از خشک شدن بتونه انجام دهیم.
چرا بتونه حرارتی حباب می زند؟
تنها دلیل حباب زدن بتونه حرارتی گرمای بیش از حد آن می باشد. با توجه به موارد اشاره شده در بالا هر رنگ حرارت تعیین شده خود را دارد. برای کنترل حرارت حتماً تفنگ حرارتی شما باید دیمر و نشانگر گرما داشته باشد.
آیا از بتونه حرارتی “Knot Filler” می توان در فضای بیرون استفاده کرده؟
بله. این ماده در واقع برای استفاده در صنعت قایق سازی ساخته شده بود؛ بنابراین در محیط های خیس قابل استفاده است اما برای محیط های بسیار گرم و داغ توصیه نمی شود.
آیا فقط باید از تفنگ حرارتی مخصوص این بتونه استفاده کرد؟
خیر. هر تفنگ حرارتی (تفنگ چسب های حرارتی) که قطر تغذیه آن ۱۲ میلیمتر باشد و قابلیت کنترل دما را داشته باشد قابل استفاده است.