شیارزن چیست؟
شیارزن ابزاری است که برای ایجاد شیار، برشهای قوی، انجام برش کف، برش دیوار و ایجاد حفره برای کارگذاشتن لولهها درون دیوار و کف استفاده میشود. در واقع میتوان گفت که بسیاری از کارهای تأسیساتی و انواع برقکاری ساختمانی را با استفاده از شیارزن انجام میدهند. اجزای تشکیل دهنده این دستگاه عبارتند از: گیربکس، گارد محافظتی آلومینیومی، صفحه گرانیت بر و بلبرینگ موتور. شیارزنها براساس مکانیزم کارکرد در دو نوع تک تیغ و دو تیغ در بازار موجود بوده و هر کدام با توجه به مشخصات مورد نظر متفاوت هستند.
تفاوت شیارزن تک تیغ و دوتیغ
شیارزن ها دارای دو مکانیزم تک تیغ و دو تیغ هستند. تفاوت این دو مکانیزم این است که شیارزن های دو تیغ قابلیت تنظیم ابعاد برش را دارند و کاربر می تواند برش را در اندازه و ابعاد دلخواه تنظیم کند. همچنین امروزه بعضی از شیارزن های جدید از ویژگی جمع آوری گرد و غبار در طی فرآیند برش و نشانگر لیزری جهت دقت بیشتر در برش نیز برخوردار هستند.
انواع شیارزن ها در ساختمان سازی کاربرد دارند که عبارتند از: شیارزن دیوار، برق کشی، سنگ، سرامیک، شیارزن فلز، کاشی، ام دی اف و …
مشخصات دستگاه شیارزن
- خسته نکردن کاربر در استفاده طولانی مدت به دلیل خاصیت دسته D شکل ارگونومیک
- در حین عملیات برش، ذرات گرد و غبار را خارج می کند.
- موتور قدرتمند این دستگاه دارای بالشتک و آرمیچر استاندارد است.
- برای بهره بردن دستگاه از طول عمر بالا، لازم است قطعات آن ضد غبار باشد.
- شیارزن ها می توانند با دیسک هایی به قطر ۱۱۵ تا ۲۳۰ میلی متر کار کنند که انتخاب قطر به عمق شیار و متریال شما بستگی دارد.
- سرعت شیار زنها دو برابر بیشتر از دستگاه های فرز است و استفاده از آنها باعث صرفه جویی در وقت و زمان می شود.
- بدنه این دستگاه دارای یک قاب کوچک است که امکان فشار دادن محکم ابزار به دیوار را برای کاربران فراهم می سازد.
- بسیاری از شیار زن ها دارای قابلیت تنظیم پهنا و عمق برش هستند که باعث افزایش دقت و تسلط کاربر می شود.
قابلیتهای دستگاه شیارزن
این دستگاه قابلیت تنظیم پهنا و عمق برش را دارد بنابراین از دقت بالایی برخوردار است. هرچه قدرت موتور و سرعت چرخش تیغه بالا باشد دستگاه از قدرت بالایی برخوردار است. هنگام کار با ابزار برقی به عنوان یک وسیلهی برش دهنده باید نکات ایمنی را رعایت کرد. در هنگام کار با این ابزار برقی باید از گارد حفاظتی استفاده کرد. در صنعت ساختمان برای قرارگیری لوله و کابلها در داخل دیوار و یا کف از ابزار برقی شیارزن استفاده میشود.
به وسیلهی این دستگاه لولهها و کابلها از دید مخفی میشوند. قبل از آنکه این دستگاه وارد بازار شود برای انجام کارهای مربوطه از چکش و قلم استفاده می کردند که در این صورت علاوه بر پایین بودن دقت و کیفیت کار باعث ایجاد خسارات فراونی میشد. در مورد ایجاد شیار در مواردی مانند دیوار گچی به دلیل عدم سختی بسیار کم امکان روش قدیمی تا حدودی وجود دارد اما برای دیوار و کفهای سخت باید حتما از شیارزن استفاده کرد.
نحوه کار با دستگاه شیار زن
حال که دانستیم شیارزن چیست و چه کاربردی دارد، لازم است نحوه کار با این دستگاه را نیز آموزش دهیم.
ابتدا لازم است بدانید که تیغه این دستگاه در زمان روشن شدن دستگاه، در جهت عقربه های ساعت می چرخد تا حرکت رو به جلوی دستگاه به روان ترین شکل انجام شود.
در مرحله دوم لازم است سطح مورد نظر خود را انتخاب کنید، دستگاه را به برق متصل نمایید و دکمه روشن را فشار دهید. در مرحله سوم، تیغه شروع به حرکت می کند. سپس باید دستگاه را به آرامی و با فشار بسیار کمی از بالا به پایین حرکت دهید.
نکات ایمنی در کار با دستگاه شیارزن
- وارد کردن فشار زیاد به دستگاه، سبب کاهش عملکرد صحیح دستگاه می شود. دقت داشته باشید که حرکت تیغه مخالف حرکت کاربر باشد.
- در صورتی که حرکت شما از پایین به بالا است، تیغه باید در خلاف عقربه های ساعت حرکت کند.
- اگر دستگاه شما محفظه جذب گرد و غبار ندارد، لازم است حتماً ماسک به صورت خود بزنید و سطح کار را قبل از برش با پاشیدن آب خیس کنید.
- استفاده از دستگاه شیارزن نیز مانند هر دستگاهی، نیاز به رعایت نکات ایمنی دارد.
- قبل از استفاده از دستگاه، حتماً از دستکش ایمنی و عینک محافظ استفاده کنید به خصوص در مواقعی که دستگاه فاقد محافظ است.
- اگر دستگاه شما فاقد آپشن هایی مانند کلید تعویض دیسک، محافظ استارت مجدد و … است، از خاموش بودن دستگاه هنگام تعویض تیغه اطمینان حاصل نمایید.
- در صورت خاموشی دستگاه و شروع مجدد، مراقب کنترل سرعت باشید.