مغار و انواع آن در صنعت چوب
با اجرای طرحهای مختلف روی چوب میتونی جلوه و زیبایی سازه و وسایل چوبی رو چند برابر کنید؛ برای این کار باید سطح چوب رو براده برداری کرد تا با تراشیدن یا کنده کاری به طرح مورد نظر رسید. پس باید از ابزار آلات مناسب این کار مانند مغار استفاده کنی. این کار در هنرهای منبت کاری یا خراطی روی چوب قابل انجامه و باید از انواع مغار، مغار مناسب اون رو استفاده کرد.
مغار انواع و سایزهای مختلفی دارد، که نسبت به نوع طرح و سختی چوب در نظر گرفته میشوند. سایز بندی مغار بر اساس پهنای آن تعیین میشود. هرمغار از دو قسمت تشکیل شده است: 1.دسته (از جنس چوب یا پلاستیک) 2. تیغه فلزی
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع مغار در صنعت چوب بپردازیم.
انواع مغار
مغارها بر اساس کاربرد انواع مختلفی دارد و به 4 دسته مشتی، چاقویی، قاشقی و منبت تقسیم میشود.
مغار مشتی دسته این ابزار ظریف و کوتاه است و برای کار با آن نیاز به استفاده از چکش نیست و با فشار دست میتوان کنده کاری را انجام داد. این مغار بر اساس شکل آن به سه دسته قاشقی، خم و ساده تقسیم میشود
چاقویی تیغه این مغار شبیه به چاقو است و برای کارهای خیلی ظریف مورد استفاده قرار میگیرد.
قاشقی یکی از انواع مغار است که مخصوص ساخت تار است و برای کاربردهای مشخص تعبیه شده.
خراطی دارای ارتفاع و قطر بیشتر نسبت به انواع دیگر است. این مغار روی پایه قرار میگیرد و چوب در حال چرخش را فرم میدهد و در سه نوع نون گاز، پولاد سرکج، پولادصاف می باشد.
منبت همانطور که از اسم آن مشخص است این مغار برای منبت کاری استفاده میشود که خود چند نوع دارد: 1.تخت 2. نیم باز 3.گلویی 4. شفره
انواع مغار منبت و کاربرد آن:
- مغار تخت: شکل ظاهری مغار تخت به این صورت است که یک سمت آن پخ و طرف دیگر آن زاویه دار و تیز است. تیز بودن نوک مغار، عمل کنده کاری روی چوب را آسانتر میکند. از این مغار برای کنده کاری روی سطح صاف،ایجاد خطوط و …. استفاده میشود. ناگفته نماند که به کوچکترین سایز این مغار تخت مغار کبریتی نیز میگویند.
- مغار نیم باز: تیغه ی این مغار تخت نیس و حالت نیمه گرد دارد. سایز این ابزار با دو شماره به شکل 4 – 6 مشخص شده است. یکی از اعداد اندازه انحنای مغار و دیگری پهنای تیغه را نشان میدهد. از این ابزار زمانی استفاده میکنیم که هنگام کار به انحنای کم و ملایم نیاز داشته باشیم.
- مغار گلویی: ای مغار شبیه نوع نیم باز است با این تفاوت که انحنای مغار گلویی بیشتر و حالت نیم دایره ای دارد. زمانی از این ابزار استفاده میکنیم که در حین کار به انحنای بیشتری نیاز داشته باشیم،مانند: غنچه ها،گلهای گرد و…
- مغار شفره: مغار شفره در دو سایز بزرگ و کوچک وجود دارد. نوک این مغار بصورت هفتی شکل است. از مغار بزرگ برای ایجاد خطوط اولیه روی کار و به نوعی جداسازی خطوط طرح از زمینه و طرحها از یکدیگر، و از مغار کوچک برای ظریف کاری و انداختن خطوط اصلی و تزیینی طرحها استفاده میشود.
نوعی از این مغار وجود دارد که سطح آن کاملا V نیست و دارای کمی انحنا و شبیه به U میباشد که به آن مغار شفره ی گلویی میگویند.