ماشین تراشکاری و انواع آن نحوه کار ماشین تراش

ماشین تراشکاری و انواع آن نحوه کار ماشین تراش

ماشین تراش چیست؟

ماشین تراش یک دستگاه صنعتی پرکاربرد است که برای تراشکاری (براده برداری در اثر چرخش قطعه) به کار می رود. کار اصلی این گونه دستگاه ها در واقع تراش فلزات به حساب می آید. امروزه به دلیل گسترش مواد با خواص دیگر مانند مواد پلاستیکی و پلیمری و مواردی از این قبیل، از این دستگاه در تراش مواد دیگر نیز استفاده می شود.

همچنین دستگاه تراش برای کاربرد راحت تر، یک نگهدارنده در مرکز دارد که عمل تراش را سهولت می بخشد.میزان دقت و سرعت عمل در این دستگاه خیلی اهمیت دارد، در واقع این ویژگی وجه تمایز یک ماشین تراش خوب و بد را بیان می کند. ابزارهایی که برای تراش یا برش مواد در صنعت به کار می روند یا کاملا ساده هستند (مانند مته) یا نسبتا پیچیده. ابزار یا دستگاه های پیچیده از ساختار و روش پیچیده تری در مقایسه با دستگاه های نوع اول برخوردارند. ماشین یا دستگاه تراش در دسته ابزارهای پیچیده قرار می گیرد.

ماشین تراش به عنوان یک دستگاه صنعتی به منظور تراش یا برش بدون براده برداری کاربرد دارد و در ساخت و تولید قطعات دوار کاربرد دارد. تقریبا هر قطعه دواری را که مشاهده می کنید با استفاده از ماشین تراش ساخته شده است.

دستگاه تراش

عملکرد دستگاه تراش

نحوه عملکرد ماشین تراش به این شکل است که ابتدا قطعه کار، درون دستگاه ثابت می شود. پس از آن دستگاه حول شفت شروع به چرخش می کند. حرکت قطعه به صورت دورانی با وارد آوردن فشار به برنده باعث براده برداری از قطعه و تولید محصول نهایی خواهد شد.

در حقیقت برنده ماشین تراش ثابت است و عامل برش قطعات همان شفت یا چرخاننده خواهد بود. میزان چرخش قطعه مورد نظر در ماشین تراش قابل تنظیم است و بر حسب دور بر دقیقه تعیین می شود.

در این دستگاه ها لازم است که جنس برنده از جنس قطعه کار سخت تر باشد. این موضوع باعث می شود که برنده همراه با قطعه از بین نرود و محصول تمیزی را به ما تحویل دهد. نحوه برش این دستگاه به صورت خطی و در موازات قطعه انجام می شود. این موضوع باعث شده است که دستگاه تراش برای قطعاتی به کار رود که حتما قابلیت چرخش داشته باشد و دارای تیزی یا فرو رفتگی نباشد.

دستگاه تراش

انواع ماشین تراش

ماشين های تراش ابزارسازی:

اختلاف اين نوع ماشینها با سايرين در اين است كه ماشینهای ابزار سازی دارای دقت بیشتری نسبت به ساير ماشین ها هستند. بعضي از آنها نیز با دستگاههای مخصوص جهت تراشیدن كارهای دقیق تر مجهز مي باشند. وظیفه اصلي آنها تهیه ابزار و شابلن برای كارخانجات تولیدی و ماشینهای تراش تولیدی است. به دلیل استفاده آنها برای كارهای كوچک و بزرگ، معمولاً آنها را به دو صورت رومیزی و پايه دار در دسترس قرار مي دهند. از نوع رومیزی آن برای تراش قطعات كوچک و كوتاه كه دارای قطر كم هستند استفاده مي شود. ماشین تراش پايه دار بصورت يک ماشین تراش دقیق و نسبتاً بزرگ كه دارای سرعتهای مختلف است ساخته شده اند بعلاوه با دستگاه ترمز دقیق برای قطع و كنترل كردن سرعت مجهز مي باشد.

ماشین تراش عمودی:

همانطوركه از نام آن پیداست اين ماشین بصورت عمودی قرار مي گیرد، دستگاه قلم گیر بصورت منشور چند ضلعي كه مي تواند عمودی در طول حركت خطي داشته باشد. دستگاه سه نظام آن بسیار بزرگ است و بطور عمودی قرار گرفته و دارای حركت دوراني است، كه برای گرفتن كارهای سنگین مي باشد. در سوراخكاری هم از آن استفاده مي كنند. و چون نسبتاً سنگین است معمولاً دارای سرعت های زياد نیست.

ماشين تراش كوچک مرغکدار:

اين نوع ماشین تراش برای آموزش و تراش كارهای كوچک مورد استفاده قرار مي گیرد و چون اغلب كارها را بین دو مرغک مي تراشند به همین جهت آنرا ماشین تراش مرغک دار مي گويند. بعلاوه چون از اين ماشین برای آموزش و كارهای كوچک استفاده مي شود اغلب دستگاه انتقال حركت آنها بصورت چرخ تسمه ای ساخته مي شوند. از نظر اندازه، به دو شکل تقسیم مي شوند؛ ماشین تراش كوچک رومیزی و ماشین تراش كوچک پايه دار.

ماشين تراش پيشانی تراش:

كارهائي كه قطر آنها زياد و طول نسبتاً كمي دارند به وسیله اين ماشینها تراشیده مي شوند. موارد استفاده ديگر آنها در كارخانجات لکوموتیو سازی مخصوص ساخت چرخهای لکوموتیو و نیز برای ساختن چرخ طیار (چرخ لنگر) به كار مي برند.

ماشين های تراش معمولی نرم شده:

از اين ماشینها اغلب در كارهای تولیدی استفاده مي گردد زيرا كه قدرت تولیدی آن ها زياد بوده و نیز قدری سنگین تر ساخته مي شوند. از طرفي چون برای انجام كارهای مختلف مورد استفاده قرار مي گیرند بدين جهت دارای مراحل سرعت بیشتر و مي باشد كه برای انجام كارهای بزرگ بسیار مناسب است، و از نظر استحکام بر ساير ماشینها نیز برتری داشته و مي توان برای تولیدهای كم مورد استفاده قرار داد.

ماشين های تراش با قطر كارگيروطول زياد:

اين نوع ماشینها برای تراش كارهايي كه قطر آنها بزرگ و نیز دارای طول زياد هستند مورد استفاده قرار مي گیرند. زيرا كه میز آنها بزرگ و ارتفاع محور اصلي ماشین تا روی ريل نسبتا زياد است. در بعضي از ماشینهای تراش كه دارای طول زياد مي باشند. برای اينکه بتوان از حداكثر قطر كارگیر استفاده شود، نزديک محور اصلي در قسمت ريل يک قطعه جاگذاری شده است. هنگاميكه لازم باشد مي توان قطعه را از روی ريل جدا كرده و سپس قطعات با قطر زياد را تراشید و نیز برای تراش كارهای مخصوص مورد استفاده قرار مي گیرد. معمولاً اين نوع ماشینها را با دورهای بسیار زياد طراحي نمي كنند و از طرفي استحکام و قدرت برش آنها بسیار زياد است، بدين جهت مي توان با آنها حجم براده بیشتری را در يک زمان معین برداشت.

اجزای دستگاه تراش

اجزای مختلف ماشین تراش عبارتند از:

  • قسمت ریلی محلی که قطعه و ابزارها روی آن قرار می گیرند و به کمک این ریل به صورت خطی جهت برش به حرکت واداشته می شوند.
  • الکتروموتور
  • جعبه دنده اصلی
  • محور اصلی
  • سه نظام
  • جعبه دنده پیشروی
  • قوطی حرکت
  • دستگاه مرغک
  • سیستم خنک کننده
  • تابلو برق
  • کلیدهای راه اندازی دستگاه
  • اهرم کلاچ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *